top of page

Hypnotherapie

De term hypnose is afkomstig van het Griekse woord 'hypnos' en betekent slaap. Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Bij hypnose wordt je in een ontspannen toestand gebracht, deze  ontspannen toestand zorgt ervoor dat verborgen ervaringen of ingesleten patronen uit het onderbewuste naar boven gehaald kunnen worden.​ 

 

Nieuwe inzichten

Deze therapie leert je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf te luisteren, zodat je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen komt. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen en deze op jouw eigen manier toepassen in je dagelijks leven en zo jouw doelen bereiken. 

Wanneer de cliënt goed gemotiveerd is en zich inzet voor verandering, kunnen al op korte termijn positieve resultaten bereikt worden. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problemen  zijn ontstaan. 

  

De zogenaamde 'toneel hypnose', waarbij de hypnotiseur iemand 'kunstjes' laat doen en de persoon zich niets meer kan herinneren, is een geheel andere vorm van hypnose. Deze manier van hypnose heeft niets te maken met de hypnotherapie zoals een therapeut deze toepast.  

​ 

Alledaagse of spontane trance 

Als je helemaal opgaat in een film of boek, dan ben je gehypnotiseerd. Lekker dagdromen is ook een vorm van hypnose. Je bent dus vaker onder  hypnose dan je denkt. We noemen dit ook wel een alledaagse of spontane trance. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type hypnose (trance) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo kom je tot andere inzichten en ontstaat er ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waarmee je bent gekomen. Trance is een fase tussen waken en slapen in. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste op die je kunnen leiden naar de oplossing van je probleem. 

 

Eigen controle 

Tijdens de hypnose ben je je bewust van waar je bent en van alles wat gezegd wordt.  Je behoudt tijdens de hypnose altijd de controle over jezelf er is geen sprake van controleverlies. De therapeutische vorm van hypnose kan nooit iemand dwingen om iets tegen zijn wil te laten zeggen of doen.

Kan iedereen in hypnose gaan? Ongeveer 90% van de bevolking kan in hypnose gaan.  

Energie is overal, alles is energie en zo is alles en iedereen met elkaar verbonden. Onze gedachten zijn sterke, niet te onderschatten, krachten. Hiermee kun je zelf veel in gang zetten, zowel op een positieve als op een negatieve manier. Met onze gedachten, emoties, overtuigingen, houding en gedrag hebben we invloed op onze omgeving. Hiermee trekken we ervaringen naar ons toe en dit heeft dan weer effect op onze beleving en de keuzes die we maken. Wat zijn je gevoelens, gedachten en overtuigingen? Zijn die van jezelf of heb je ze van iemand anders overgenomen? Dit alles heeft invloed op hoe wij ons zelf voelen, hoe we over onszelf denken en hoe wij handelen. Als het niet veilig voelt om jezelf te zijn of als je een traumatische ervaring hebt gehad ga je jezelf beschermen met een overlevingsmechanisme. Dit gebeurt, onbewust, vaak al in de vroege jeugd. Zo’n overlevingsmechanisme helpt je om je beter te voelen of een situatie goed door te komen. Dit kan heel goed voor je werken op het moment dat je dit nodig hebt. Als je ouder wordt heb je dit overlevingsmechanisme soms niet meer nodig en heeft dit mechanisme het negatieve effect dat je je achter een masker gaat verschuilen. Opruimen dus!

 

 

Informatie of afspraak 

Meer informatie of een afspraak maken? Bel of mail mij of ga naar de contact pagina

blad 2 MOOI.jpg
bottom of page